Minder nieuwbouw en verduurzaming in Metropoolregio Amsterdam door huurbevriezing

Leestijd: 2 min

De voorgenomen huurbevriezing door de vier coalitiepartijen heeft een grote impact op de mogelijkheden van 29 woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) om te investeren in nieuwbouw en verduurzaming. Daarvan worden woningzoekenden en bestaande huurders de dupe.

Als gevolg van de huurbevriezing krimpt de totale investeringsruimte van MRA-corporaties in de periode tot en met 2034 met € 6,5 miljard, een afname van 30%. Dat blijkt uit een berekening van Aedes, de vereniging van Nederlandse woningcorporaties. Landelijk verdampt een kleine € 50 miljard door de huurbevriezing.


Door het verlies aan investeringsruimte zullen de corporaties pijnlijke financiële keuzes moeten maken, bijvoorbeeld over de vraag hoeveel woningen ze de komende jaren nog kunnen bouwen, verbeteren en verduurzamen. De corporaties kunnen, volgens Aedes, in de MRA tot en met 2034 bijna 23.000 minder nieuwbouwwoningen realiseren of 187.000 woningen minder verduurzamen.
“Een lagere huur lijkt fijn voor de huurders, maar daarmee spekken we uiteindelijk de overheidskas”, zegt Anne-Jo Visser, directeur Platform Corporaties Metropoolregio Amsterdam.

“Woningzoekenden en huurders zullen dus de rekening betalen voor de huurbevriezing. Er is een enorme wooncrisis en de Rijksoverheid zorgt ervoor dat plannen voor onderhoud en verduurzaming per direct stilgelegd worden. De huurbevriezing leidt ook tot uitstel van nieuwbouwprojecten in plaats van dat de overheid investeert om de woningbouw te versnellen”.