Woningcorporaties maken zich hard voor meer betaalbare woningen in de metropoolregio Amsterdam

Leestijd: 3 min

In 2022 hebben de dertig woningcorporaties in de metropoolregio Amsterdam (MRA) bijna 40.000 woningen verhuurd en 3.684 nieuwe woningen gebouwd. Veruit de meeste nieuwe woningen staan in Amsterdam (2.201). In 16 van de 30 gemeenten is het afgelopen jaar geen enkele sociale huurwoning opgeleverd. Dat blijkt uit het eerste gezamenlijke jaarbericht van het Platform Corporaties Metropoolregio Amsterdam. “Het Platform wil zich de komende jaren ten volle blijven inzetten voor meer betaalbare woningbouw in de metropoolregio”, vertelt Anne-Jo Visser (namens het Platform Corporaties MetropoolRegio Amsterdam) in een reactie.

Groei voorraad

Het aantal corporatiewoningen is in 2022 met 1.960 woningen gegroeid. Naar verhouding is de groei in de deelregio Almere-Lelystad met bijna 1% het grootst. In de andere deelregio’s groeide de voorraad iets langzamer met uitzondering van Amstelland-Meerlanden waar sprake was van een lichte krimp. De oplevering van nieuwe sociale huurwoningen blijft achter op de jaarlijkse doelstelling van 5.000 woningen volgens de MRA-Woondeal. De oorzaak hiervan is dat veel plannen in de woondeal te zacht zijn en er nog te weinig concrete bouwlocaties beschikbaar zijn. De corporaties steunen afgelopen voorjaar dan ook de intentie, maar tekenden de woondeal niet. Zij drongen er bij gemeenten en provincies op aan meer urgentie en meer concreetheid te geven om de in totaal 170.000 woningen tot en met 2030 daadwerkelijk te bouwen.

Bestaande voorraad

De corporaties hebben in totaal bijna 400.000 huurwoningen in hun bezit. Daarmee bezitten zij samen ruim één derde van de totale woningvoorraad in de MRA. Het totale aandeel sociale huur, van corporaties én particuliere verhuurders, varieert van bijna de helft in Amsterdam tot kwart in Almere en Lelystad. Het afgelopen jaar zijn in totaal 4.058 woningen verduurzaamd en gerenoveerd. In de Gooi en Vechtstreek is naar verhouding het meest gerenoveerd. De bewoners beoordelen de betaalbaarheid van hun sociale huurwoning gemiddeld met een 6,3. De meeste grotere woningen zijn te vinden in Almere en Lelystad. De voorraad in Amsterdam bestaat met name uit kleine woningen met een oppervlakte tot 60 m2. In de hoofdstad worden de woningen dan ook het vaakst als te klein ervaren.

Platform corporaties MRA

Sinds 2017 is de metropoolregio Amsterdam het gebied waarin gemeenten in de regio Amsterdam samenwerken op de thema’s bouwen en wonen. Eind 2022 hebben de corporaties in deze regio daarom een gezamenlijk platform opgericht: het Platform corporaties MRA. Het doel van dit platform is om de samenwerking tussen de corporaties te bevorderen. Onder andere door gezamenlijk onderzoek naar de woningmarkt, zoals het tweejaarlijkse onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam (WiMRA). En met een jaarbericht over de activiteiten van de corporaties. Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op het eerste jaarbericht van het Platform corporaties MRA. Daardoor is een vergelijking met eerdere jaren nog niet mogelijk.

Lees hier het gehele jaarbericht van het Platform Corporaties in de Metropoolregio Amsterdam.

Bekijk hier de geactualiseerde kaart van het corporatiebezit in de MRA.

 

De volgende woningcorporaties maken deel uit van het Platform Corporaties in de Metropoolregio Amsterdam: Brederode Wonen, Centrada, Cordaan, de Alliantie, De Vooruitgang, Dudok Wonen, DUWO, DUWO/Rochdale, Eigen Haard, Elan Wonen, GoedeStede, Habion, Het Gooi en Omstreken, Intermaris, Lieven de Key, Parteon, Pre Wonen, Rochdale, Samenwerking, Stadgenoot, Velison Wonen, Woningbedrijf Velsen, Woningstichting Naarden, Wooncompagnie, Woonopmaat, Woonzorg Nederland, WormerWonen, WOV, Ymere, ZVH.